Gıda güvenliği ile ilgili yeni gelişmeler, gıda üretiminde kullanılan tüm işlem ve malzemelerin, gıda güvenliği için önemli bir konu olduğu gerçeğini göstermektedir.Endüstrileşme, ev dışı beslenmeye karşı eğilim son yıllarda artışı sonucunda, her yıl gıda kaynaklı hastalık vakaları ABD‟de 76 milyon ve İngiltere‟de de 9,4 milyon olduğu rapor edilmiştir. Yine ABD, İngiltere ve Hollanda‟da elde edilen istatistik verilere göre gıda kaynaklı hastalıkların %70‟inden fazlası yemek veya servis hizmeti veren sektörlerle ilişkilendirilmiştir.
Gıda sektöründe hijyen küresel etkileri olan salgın değerlendirmesi de yapılınca en önemli konulardan biri haline gelmiştir.
Gıda sektöründe hijyen kriterleri kullanılan malzemeler, üretim alanındaki panel sistemleri ve daha birçok ayrıntıyı bütünsel olarak ele alabilir. Aşağıdaki makalede güncel kriterleri ve Yapısal Hijyen olarak sunduğumuz ürünlerin bu kriterleri sağlamadaki başarısından bahsedeceğiz.
Gıda Sektöründe Hijyenik Standartlar
Hijyenik üretim sayesinde gıdanın sağlık sorunlarına neden olmayacak biçimde üretilmesi ve uygun paketlerde saklanması temel gereksinim olarak algılanmalıdır.
En önemlilieri HACCP, AB Hijyen Yönetmeliği ve Kamu Sağlığı Kritleri ve Türk Gıda Kodeksi’dir.
HAMMADE KABULU, DEPOLAMA, HAZIRLIK, PAKETLEME, SEVKİYAT alanlarının hepsinde gıda teması uygunluk belgesi olan ürünler tercih edilmesi işletme açısından kritik öneme sahiptir. Kullanılan yüzey malzemesi seçimi bu bağlamda önemi ortaya çıkıyor. Kullanılan yüzey malzemeleri de önemli bir maddedir.
Hijyen ürünleri konusunda gereken hassasiyetler uygulamalar olmadığında iş yeri kapatılabilmektedir. Yasal olarak belirlenmiş standartları öncelikli tutmak gıda sektörü ve işletmenin itibarı açısından temel ihtiyaçtır.
- HACCP Hijyen Kuralları Kapsamı
HACCP hijyen kuralları . Gıda kanunu AB Yönetmeliği ve HACCP ilkeleri ve kamu sağlığı standartları yasal bir zorunluluk olarak gıda hijyenini sağlamakla yükümlüdür.
Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları oluşturulması bilinçlendirilmiş tüketim ve gıda üretimi anlamında HACCP standartlarında oluşturulmaktadır. Bu süreç sadece paketleme alanı değil üretilen malzemenin nasıl bir alanda depolandığı, kalite kontrol süreçleri ve teslimat aşamasını da kapsar. Hijyen gerektiren alan saklama ve üretim harici yol sürecinde de gereklidir.
Hijyen kuralları HACCP sisteminin amacı gıda işletmelerinde ile bütün olarak düşünülmelidir. Sektör ve sağlık etki derecesi bakımından riskler ve tehlikeler gıda sektörü için daha detaylandırılarak açıklanmıştır.
- Oluşabilecek durumlarla alakalı tehlike analizi ve tanımlaması
- Duruma yönelik kontrol noktalarının belirlenmesi
- Alt üst sınır değerlerinin belirlenmesi
- İstenmeyen durumların aşılması halinde düzeltici önlemler
- Temel kurallara göre doğrulama prosedürlerinin belirlenmesi
Kanıt anlamında dokümantasyon ve kayıtların oluşturulması HACCP uygulamalarında önemli kriterlerdir.
1 . Duvar ve Tavan Malzemelerinde Hijyen Düzenlemeleri
Mükemmel bir hijyenik ortam için mutlaka düzenli temizlik sağlanmalıdır. Bunu kolaylaştıran toksik olmayan malzemeden üretilmiş malzemeler kullanılmalıdır. Dezenfekte edilmesi zor alanlarda gıda işletmeleri birçok pürüzle karşılaşabilmektedir. Temel amaç iş süreçlerinin doğru bir nicelikle devam etmesidir. Yüzeyler olabildiğince pürüzsüz şekilde varlığını sürdürmelidir.
Tüm yukarda bahsi geçen standartlarda aranan ortak özellik Duvarlar için
- Üretim ve depolama alanlanarındaki tüm duvar yüzeylerinin kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması, nem geçirmeyen, su itici ve aşınmaya dayanıklı ve toksik olmayan malzemelerden olmalıdır.
Tavanlar için ise
- Biriken kiri ve küfü tutmayan vs. yoğuşma karşıtı zeminler oluşturulmalıdır. Küf gibi bakteri üretimine zemin hazırlayan durumlardan kaçınmak gerekir. Tavan sisteminden etrafa saçılan parçacık miktarı min. Düzeyde tutulmalıdır.
2. CTP Panel Sistemleri | HACCP Konseptinde Duvar & Tavan Malzemelerinin Rolü
CTP panel sistemleri gıda sektörü hijyen kuralları ve HACCP kapsamında önemli bir destekleyicidir. Kullanılan panel malzemelerinin hijyen kuralları ile bütünsel olarak beklentileri karşılaması gerekmektedir. İşletmenin üretim ve depolama alanları en kritik noktaları oluşturur. Buralardaki yüzey malzemeleri önemlidir.
Duvar ve tavanların temizliğini de içeren bu sistem gıda ile temas eden malzemeden güç alacağı için CTP panel sistemleri de bu noktada devreye girmektedir.
Gıda ile doğrudan temas etmeyen alanlarda birikme olmaması için CTP panel önem verilmesi gereken bir konudur.
Yapısal HİJYEN – CTP Duvar ve Tavan Panel Sistemleri
CTPPanel Sistemleri genel özellikleri ve faydaları bakımından şu özelliklerden bahsedilebilir:
- Kolay temizlenebilen, küf,mantar,bakteri üretmeyen ve leke tutmayan özelliği bulunmaktadır. Endüstriyel alanda çok uzun süredir kullanılan güvenilir malzemelerdir.
- Yüksek ısı, kimyasallara karşı dayanıklı olma ve anti-korozif özelliğe sahiptir. .
- Kolay montaja uygun ve hafif ve hızlı uygulanabilen bir malzemedir..
- Seramik, boyalı duvar ve beton blok gibi alternatiflere göre derz yenileme, sık boyama ve ya zımpralama gibi bakım faaliyetlerini gerektirmez.
- Mükemmel su dayanımı ve yüzey geçirimsizliği ile rutubete dayanıklıdır.
Bir yanıt yazın